Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka marchewka
1 sztuka pietruszka
1 sztuka czerwona papryka
200 g pieczarek
2 łyżki groszku konserwowego
150 g wędzonego boczku
3 sztuki jajka
2 łyżki śmietany
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
- Ciasto
1 szklanka mąki
100 g margaryny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku
5 łyżek wody
tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj margarynę, sól, tymianek, wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wylep cienko ciastem. Wierzch ciasta posyp gałką muszkatołową i podpiecz w gorącym piekarniku.
- Marchewkę oraz pietruszkę oczyść i razem z papryką pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone pieczarki i odsączony z zalewy groszek. Boczek pokrój w kostkę.
- Jajka wbij do miski. Dodaj sól, pieprz oraz śmietanę i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj warzywa, boczek oraz pieczarki i wymieszaj. Uzyskaną masę wylej na podpieczone ciasto. Piecz 20 minut w 200 st. C. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Twoje przepisy