Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
5 sztuk dużych ziemniaków
2 łyżki mąki
1 sztuka jajko
sól
pieprz
oliwa
- Dodatkowo
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 sztuki żółtej papryki
1 sztuka jajko
3 plastry żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę, jajko oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę i smaż z niej placki na rozgrzanej oliwie.
- Papryki umyj, pokrój w kostkę. Jajko roztrzep, dodaj przyprawy oraz paprykę i wylej na smażący sie placek. Smaż 15 minut na małym ogniu. Na wierzchu ułóż ser i delikatnie przekręć na drugą stronę. Chwilę podsmażaj.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka