Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 400 g mrożonych warzyw
- 30 dag pieczarek
- 5 sztuk dużych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mrożone warzywa zblanszuj w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź(zachowaj 1/2 szklanki wywaru).
- Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, wrzuć warzywa, obsmaż. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i jeszcze chwilę podsmaż.
- Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie rozprowadź ją zachowanym wywarem, wlej do farszu i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zetrzyj także obraną cebulę.
- Do masy ziemniaczano-cebulowej dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj.
- Usmaż 3 duże placki. Na każdy wyłóż 1/3 farszu, przykryj pokrywką i jeszcze chwilę podgrzewaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twoje przepisy