Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka brokuł
różyczki - 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 sztuki chili papryczka
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - 1/2 szklanki mąka
- 1 sztuka jajka
- pieprz
do smaku - sól
do smaku - 5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odsącz je i zostaw do wystygnięcia. Przestudzone brokuły posiekaj i przełóż do dużej miski.
- Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę. Dymki ze szczypiorkiem posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki dodaj do brokułów i wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajko z mąką i 1/4 szklanki wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszaj. Powstałe ciasto wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta kładź na patelnię i formuj placki. Smaż z obu stron na rumiano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku