Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki brokułowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki brokułowe najlepiej podawać z ulubionym sosem, np. jogurtowym. Należy pamiętać, że przed odwróceniem na drugą stronę placek musi być dobrze zrumieniony, w przeciwnym razie może się rozpadać.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  brokuł
    różyczki
  • 2 sztuki  dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 sztuki  chili papryczka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1/2 szklanki  mąka
  • 1 sztuka  jajka
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • 5 łyżek  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odsącz je i zostaw do wystygnięcia. Przestudzone brokuły posiekaj i przełóż do dużej miski.
  2. Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę. Dymki ze szczypiorkiem posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki dodaj do brokułów i wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj jajko z mąką i 1/4 szklanki wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszaj. Powstałe ciasto wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta kładź na patelnię i formuj placki. Smaż z obu stron na rumiano.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Zobacz więcej na temat:

plackiprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE