Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej ze świeżej cytryny
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki zrumień na suchej patelni.
- Łyżeczkę mąki rozprowadź mlekiem, dodaj skórkę z cytryny, cukier i sól. Mieszając zagotuj. Odstaw do wystygnięcia.
- Następnie wbij żółtka, wlej sok z cytryny, wsyp resztę mąki i płatki. Masę dokładnie wymieszaj i ostrożnie połącz z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki. Podawaj z sosem śmietanowym i posiekaną miętą.
Źródło przepisu: Twoje przepisy