Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Placki góralskie z oscypkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • kilka łyżek wody
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 20 dag  oscypka
  • 2 sztuki cebule
  • tłuszcz do smarowania
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Żółtka utrzyj z solą i ciągle ucierając stopniowo dodawaj mleko rozcieńczone z wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą. Na końcu dodaj ser i cebulę.
  4. Uformuj małe placki, ułóż na płaskiej blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE