Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 główki kapusta biała
100 g brokuł
różyczek200 g płatki owsiane
2 sztuki jajka
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka kminek
mielony1 łyżeczka majeranek
2 łyżki bułka tarta
+do panierowaniaolej
do smażenia1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
250 g twaróg
miękki1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka, mielonasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść i poszatkuj. Brokuł podziel na różyczki, a łodygi drobno posiekaj. Pokrojone warzywa wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 4 minuty. Następnie odcedź, opłucz i odstaw do ocieknięcia.
- 100 g płatków owsianych opłucz i osącz na sicie. Do miski włóż kapustę oraz brokuły. Dodaj jajka, opłukane płatki owsiane, posiekany czosnek, kminek i majeranek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Masę warzywną wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie dodaj bułkę tartą i pozostałe nienamoczone płatki owsiane.
- Z powstałej masy uformuj placki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Dymki oczyść, posiekaj i dodaj do twarogu. Dodaj mieloną paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Powstały dip podawaj jako dodatek do placków.
Źródło przepisu: Smacznego!