Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 g ostrego żółtego sera
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj rozpuszczone masło, mleko i natkę. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z ciasta formuj okrągłe placki i smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
- Gotowe placki ułóż na blasze do pieczenia, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia