Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g brukselka
2 sztuki jajka
200 g mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 ml mleko
100 g ser żółty
5 łyżek olej
natka pietruszki
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź, opłucz i zostaw do ocieknięcia.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj żółtka oraz mleko i wymieszaj. Do ciasta dodaj ostudzone brukselki i starty żółty ser. Składniki delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Na patelni rozgrzej olej. Chochlą stopniowo wlewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski