Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.12.2021 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Placki na zielono


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki na zielono to pomysł na zdrowe, wegetariańskie placki. Smak placków świetnie uzupełni sos czosnkowy przygotowany z majonezu i jogurtu naturalnego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  brukselka
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  mąka
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 100 ml  mleko
  • 100 g  ser żółty
  • 5 łyżek  olej
  • natka pietruszki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brukselki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź, opłucz i zostaw do ocieknięcia.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj żółtka oraz mleko i wymieszaj. Do ciasta dodaj ostudzone brukselki i starty żółty ser. Składniki delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Chochlą stopniowo wlewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE