Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g płatki owsiane
500 g seler
2 sztuki jajka
2 łyżki bułka tarta
olej
do smażeniasól
do smakupieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki owsiane zalej zimną wodą i zostaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i zalej je ponownie świeżą wodą z dodatkiem soli. Gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Następnie zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
- Seler obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż seler do garnka, zalej taką ilością wody, by był całkowicie przykryty. Dopraw solą i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aż woda całkowicie odparuje.
- Przestudzone płatki przełóż do miski. Dodaj seler, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrób jednolite ciasto i odstaw je na 5 minut.
- Po tym czasie z ciasta uformuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: Smacznego!