Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g brukselka
2 sztuki jajka
200 g mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 ml mleko
100 g ser żółty
startyolej
do smażeniasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
- Jajka rozbij, białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pieprz do smaku, żółtka oraz mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto.
- Do powstałego ciasta dodaj ostudzone brukselki oraz starty ser żółty. Na koniec do masy dodaj pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochli nabieraj porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Smacznego!