Dzisiaj jest: Niedziela, 20.06.2021 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Placki serowe z brukselką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do placków serowych z brukselki można dodać warzywa z puszki, np. groszek, kukurydzę lub fasolę. Wystarczy odsączyć je z zalewy i dodać do ciasta.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  brukselka
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  mąka
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 100 ml  mleko
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brukselki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
  2. Jajka rozbij, białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pieprz do smaku, żółtka oraz mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Do powstałego ciasta dodaj ostudzone brukselki oraz starty ser żółty. Na koniec do masy dodaj pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochli nabieraj porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE