Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
200 g szpinak
mrożony, w liściach
500 g twaróg
miękki
2 ząbki czosnek
1 szczypta gałka muszkatołowa
2 sztuki jajka
60 g bułka tarta
2 pęczki rzodkiewki
1/2 sztuki rzodkiew biała
1 sztuka cebula czerwona
1 pęczek szczypior
2 łyżki musztarda
słodka
2 łyżki ocet jabłkowy
5 łyżek olej
+ do smażenia
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rzodkiewki oraz białą rzodkiew umyj i osusz. Cebulę obierz. Szczypiorek opłucz. Wszystkie składniki posiekaj w szatkownicy i wymieszaj.
- Musztardę zmiksuj z octem. Ciągle mieszając, stopniowo wlewaj olej. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nim warzywa.
- Szpinak przelej ciepłą wodą, by się rozmroził. Odciśnij nadmiar płynu i posiekaj. Twaróg odciśnij z płynu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, szpinak oraz bułkę tartą. Wbij jajka i wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Z powstałej masy twarogowo-szpinakowej formuj placki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sałatką.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!