Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Placki warzywne z dipem twarogowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki warzywne z dipem twarogowym to przepis na smaczne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  marchew
  • 250 g  ziemniaki
  • 200 g  kalarepa
  • 200 g  kapusta
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 g  mąka
  • 1 gałązka  tymianek
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 3 ząbki  czosnek
  • olej
    do smażenia
  • 1 pęczek  rukola
  • 1 pęczek  szczypiorek
  • 250 g  twaróg
  • 100 ml  mleko
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa umyj. Marchewkę, ziemniaki i kalarepę obierz, kapustę oczyść. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski wbij jajka, połącz z mąką i startymi warzywami. Masę dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno pokrój. Dodaj do masy warzywnej.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Każdy placek formuj z 4 łyżek masy, wygładzając wierzch. Smaż z obu stron przez 3 minuty, aż się zrumienią. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Rukolę i szczypiorek opłucz. 1 ząbek czosnku obierz i razem ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Dodaj 1/2 rukoli. W misce wymieszaj twaróg z mlekiem, dodaj czosnek, rukolę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Placki posyp pozostałą rukolą i podawaj z dipem zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

plackiprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE