Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
10 dag marchewki
10 dag pietruszki
10 dag selera
10 dag pora
10 dag cebuli
5 dag suszonych grzybów
1 szklanka mąki pszennej
2 sztuki jajka
1/2 szklanki zsiadłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej szklanką wody, gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Następnie odcedź i posiekaj.
- Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czystą cebulę i por drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż warzywa oraz grzyby. Dopraw do smaku przyprawami. Odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę zmiksuj z mlekiem, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Do powstałego ciasta dodaj warzywa oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż placki na złoty kolor. Podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Twoje przepisy