Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g półtłustego twarogu
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 4-5 sztuk jajek
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sztuki banany
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg przełóż do miski. Żółtka oddziel od białek, po czym dodaj do twarogu wraz z cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Do twarogu dodaj mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Banany pokrój w talarki. Pianę z białek i pokrojone banany dodaj do masy twarogowej. Całość delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nakładaj serowo-bananową masę, tworząc nieduże placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
- Zrumienione placki zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprósz placki cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku