Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g cukinia
400 g ziemniaki
2 ząbki czosnek
2 sztuki jajka
1 łyżka tymianek
posiekany100 g mąka pszenna
2 łyżki bułka tarta
olej
do smażenia100 g śmietana kwaśna
100 g jogurt naturalny
1 sztuka ogórek zielony
1 łyżka natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię dokładnie umyj. Ziemniaki oraz czosnek obierz. Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż na sito, by odciekły. Po 15 minutach ponownie odciśnij i przełóż do miski.
- Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz tymianek. Masę na placki zagęść mąką oraz bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placki. Gotowe placki odsącz nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kwaśną śmietanę wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj pokrojony ogórek i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj jako dodatek do placków.
Źródło przepisu: Smacznego!