Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki z cukinii


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki z cukinii to przepis na smaczne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  cukinia
  • 400 g  ziemniaki
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 łyżka  tymianek
    posiekany
  • 100 g  mąka pszenna
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • olej
    do smażenia
  • 100 g  śmietana kwaśna
  • 100 g  jogurt naturalny
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinię dokładnie umyj. Ziemniaki oraz czosnek obierz. Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż na sito, by odciekły. Po 15 minutach ponownie odciśnij i przełóż do miski.
  2. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz tymianek. Masę na placki zagęść mąką oraz bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placki. Gotowe placki odsącz nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Kwaśną śmietanę wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj pokrojony ogórek i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj jako dodatek do placków.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

plackicukiniaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE