Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g cukinia
- 400 g ziemniaki
- 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka tymianek
posiekany - 100 g mąka pszenna
- 2 łyżki bułka tarta
- olej
do smażenia - 100 g śmietana kwaśna
- 100 g jogurt naturalny
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię dokładnie umyj. Ziemniaki oraz czosnek obierz. Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż na sito, by odciekły. Po 15 minutach ponownie odciśnij i przełóż do miski.
- Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz tymianek. Masę na placki zagęść mąką oraz bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placki. Gotowe placki odsącz nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kwaśną śmietanę wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj pokrojony ogórek i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj jako dodatek do placków.
Źródło przepisu: Smacznego!