Dzisiaj jest: Niedziela, 27.09.2020 Imieniny: Kosmy i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Placki z grzybami i śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Placki ziemniaczane
  • 500 g  ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  ostrej papryki
    Dodatkowo
  • 250 g  świeżych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 szklanki  gęstej śmietany
  • 1 łyżka  margaryny
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej smaż na rozgrzanym oleju placki z obu stron, na złoty kolor.
  2. Placki z grzybami: Grzyby oczyść, odetnij trzonki, umyj i osącz. Kapelusze i trzonki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i razem z grzybami duś na margarynie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Na połowie placka połóż ciepłe grzyby, przykryj drugą połową.
  3. Śmietanę zmiksuj z pieprzem. Podawaj placki z kleksem śmietany.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE