Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Placki ziemniaczane
500 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1 sztuka jajko
sól
pieprz
1 szczypta ostrej papryki
- Dodatkowo
250 g świeżych grzybów
1 sztuka cebula
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka margaryny
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej smaż na rozgrzanym oleju placki z obu stron, na złoty kolor.
- Placki z grzybami: Grzyby oczyść, odetnij trzonki, umyj i osącz. Kapelusze i trzonki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i razem z grzybami duś na margarynie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Na połowie placka połóż ciepłe grzyby, przykryj drugą połową.
- Śmietanę zmiksuj z pieprzem. Podawaj placki z kleksem śmietany.
Źródło przepisu: Moja kuchnia