Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 3 sztuki jajka
- 3 sztuki duże kwaśne jabłka
- sok z cytryny
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kefir, wodę, a później sól i makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta, smaż z obu stron.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy