Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki wody gazowanej
3 sztuki jajka
3 sztuki duże kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru + do posypania
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kefir, wodę, a później sól i makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta, smaż z obu stron.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy