Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  kefiru
  • 1/2 szklanki  wody gazowanej
  • 3 sztuki jajka
  • 3 sztuki duże kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  cukru pudru + do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kefir, wodę, a później sól i makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta, smaż z obu stron.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE