Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
olej
2 sztuki jabłka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajko wbij do miski. Dodaj mleko, wodę, mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj pokrojone w plasterki jabłka.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kiedy będzie gorący, łyżką nakładaj niewielkie placki ciasta i smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka