Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
40 g mąka
4 sztuki jajka
3 łyżki mleko
1 sztuka cukinia
1 sztuka marchew
oregano
do smakuchili (przyprawa)
suszone, do smakupieprz cytrynowy
do smakusól
do smakuoliwa z oliwek
ocet
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę i cukinię opłucz, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę zmiksuj z mlekiem, 1 rozkłóconym jajkiem, szczyptą oregano, chili, pieprzu oraz soli. Do masy dodaj marchewkę oraz cukinię i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż na niej placuszki z przygotowanego ciasta. Gotowe placki zdejmij na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- W małym garnku zagotuj wodę, po czym wyłącz ogień. Gdy znikną bąbelki powietrza, dolej odrobinę octu. Jajko wbij do miseczki, a następnie wlej je do wody i zostaw na 1 minutę.
- Gdy jajko się zetnie, delikatnie wyjmij je i ułóż na porcji placuszków. W ten sam sposób przygotuj pozostałe jajka. Danie udekoruj świeżym oregano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku