Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka mała główka białej kapusty
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki mąki
3 sztuki jajka
1 sztuka cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Usuń zewnętrzne liście kapusty, pozostałe drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem i parz przez kilka minut, a następnie odcedź.
- Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle.
- Cebulę i kapustę zmiksuj, połącz z kaszą manną i podgrzewaj przez 5 minut.
- Do ostudzonej masy dodaj jajka, mąkę, koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placki, aż z obu stron się zrumienią.
Źródło przepisu: Twoje przepisy