Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g kasza jęczmienna
1 sztuka jajka
1 łyżka bułka tarta
300 g pieczarki
1 sztuka cebula
250 g śmietana
12%1 opakowanie ogórek kiszony
4 łyżki olej rzepakowy
1/2 sztuki cebula czerwona
1/2 pęczki natka pietruszki
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj pieczarki i smaż razem przez 6 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i natka pietruszki.
- Kaszę ugotuj do miękkości, wystudź. Do kaszy dodaj jajko, bułkę tartą oraz sól. Wymieszaj i uformuj kotleciki, spłaszcz je i usmaż na rozgrzanych 2 łyżkach oleju.
- Ogórki pokrój w plastry. Cebulę czerwoną pokrój w piórka i dodaj do ogórków. Skrop sałatkę łyżką oleju, wymieszaj i podawaj do placków.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia