Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3/4 sztuki puszki kukurydzy
- 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 2 sztuki jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka 0,5 %
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- Salsa
- 1 sztuka pomidor
- 1 sztuka awokado
- 1 sztuka papryczka chili
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do miski. Zieloną fasolkę wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, odcedź, zahartuj lodowatą wodą i pokrój. Dodaj do kukurydzy razem z jajkami, mąką, proszkiem, mlekiem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj pokrojone pomidory, chili i natkę, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z dodatkiem salsy z awokado.
Źródło przepisu: moje smaki życia