Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula czerwona
- 200 g ser feta
- 1 garść rukola
- 3 sztuki jajka
- 3 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 łyżki mąka
- 4 łyżki mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz, umyj, osusz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Czerwoną cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do marchewki razem z oczyszczoną rukolą. Ser feta pokrój w kostkę i również dodaj do marchewki.
- Do osobnej miski wsyp mąkę, po czym dodaj jajka oraz mleko. Składniki wymieszaj na gładką masę i dodaj ją do marchwi, cebuli i rukoli. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego przygotowaną masę formując placki. Smaż z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku