Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
12 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków
3 sztuki młode cebulki ze szczypiorkiem
4-5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
3 sztuki jajka
150 g mąki pszennej
sól
pieprz
- Dodatkowo
kwaśna śmietana
koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do startych ziemniaków dodaj młodą cebulkę, pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę, i tak samo pokrojone suszone pomidory.
- Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Składniki powinny się połączyć.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką wlewaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze śmietaną i koperkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka