Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
50 g oliwki
zielone100 g ser żółty
25 g drożdże
świeże300 g mąka pszenna
+ do podsypania100 g jogurt naturalny
100 ml mleko
letnie1/2 łyżeczki sól
1/4 łyżeczki rozmaryn
- Do posypania:
50 g ser żółty
- Masło pomidorowe:
30 g pomidory suszone
w oleju1 ząbek czosnek
100 g masło
miękkie1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwki i 100 g sera pokrój w kostkę. Drożdże rozkrusz.
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Ciasto przykryj ściereczką kuchenną, odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na placki o średnicy 10 cm.
- Tak przygotowane placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp startym serem. Podpiecz placki przez 30 minut w 200 st. C.
- Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z suszonymi pomidorami. Do pomidorów dodaj miękkie masło i koncentrat pomidorowy. Utrzyj wszystko na kremową masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki.
- Placki wyjmij z piekarnika. Podawaj je na ciepło razem z pomidorowym masłem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane