Dzisiaj jest: Niedziela, 16.02.2025 Imieniny: Danuty i Juliany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki z piekarnika


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki z piekarnika to przepis na smaczne i szybkie danie na kolację lub śniadanie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 50 g  oliwki
    zielone
  • 100 g  ser żółty
  • 25 g  drożdże
    świeże
  • 300 g  mąka pszenna
    + do podsypania
  • 100 g  jogurt naturalny
  • 100 ml  mleko
    letnie
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1/4 łyżeczki  rozmaryn
    Do posypania:
  • 50 g  ser żółty
    Masło pomidorowe:
  • 30 g  pomidory suszone
    w oleju
  • 1 ząbek  czosnek
  • 100 g  masło
    miękkie
  • 1 łyżeczka  koncentrat pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Oliwki i 100 g sera pokrój w kostkę. Drożdże rozkrusz.
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Ciasto przykryj ściereczką kuchenną, odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na placki o średnicy 10 cm.
  3. Tak przygotowane placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp startym serem. Podpiecz placki przez 30 minut w 200 st. C.
  4. Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z suszonymi pomidorami. Do pomidorów dodaj miękkie masło i koncentrat pomidorowy. Utrzyj wszystko na kremową masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki.
  5. Placki wyjmij z piekarnika. Podawaj je na ciepło razem z pomidorowym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

przepisy wegetariańskieplacek


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE