Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki ziemniaczane z grzybowym sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z pikantnymi, gorącymi sosami oraz delikatną w smaku surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • farsz grzybowy
    lub pieczarkowy, z dodatkiem cebuli, lekko pikantny
  • 1.5 kg  ziemniaki
    ugotowane, mogą być z poprzedniego dnia
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • oliwa
    lub olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze.
  2. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste.
  3. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków.
  4. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm, nadziewamy farszem i zlepiamy boki, formując zgrabne pierogi, placek oprószamy mąką (trzeba docisnąć dłonią, by mąka dokładnie przylgnęła) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
  5. Przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (by doszły).
  6. Podajemy gorące.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE