Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- farsz grzybowy
lub pieczarkowy, z dodatkiem cebuli, lekko pikantny - 1.5 kg ziemniaki
ugotowane, mogą być z poprzedniego dnia - 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- mąka krupczatka
do panierowania - oliwa
lub olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze.
- Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste.
- Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków.
- Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm, nadziewamy farszem i zlepiamy boki, formując zgrabne pierogi, placek oprószamy mąką (trzeba docisnąć dłonią, by mąka dokładnie przylgnęła) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
- Przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (by doszły).
- Podajemy gorące.