Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
2 łyżeczki masła
2 sztuki obrane jabłka
500 g ziemniaków
1 sztuka średnia marchewka
1/2 sztuki cebuli
2 sztuki duże jajka
2 łyżki mąki
3/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka oczyść z nasion i pokrój w krążki. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim przez 12 minut jabłka. Po tym czasie wyłóż jabłka na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew oraz cebulę obierz, zetrzyj i dodaj do ziemniaków. Dodaj jajka i mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i sól, aż powstanie jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim placki po 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i włóż do piekarnika, żeby nie wystygły. Gotowe placki podawaj udekorowane jabłkowymi krążkami.
Źródło przepisu: Potęga warzyw