Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 2 łyżeczki  masła
  • 2 sztuki obrane jabłka
  • 500 g  ziemniaków
  • 1 sztuka średnia marchewka
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 2 sztuki duże jajka
  • 2 łyżki  mąki
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 1/4 szklanki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka oczyść z nasion i pokrój w krążki. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim przez 12 minut jabłka. Po tym czasie wyłóż jabłka na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew oraz cebulę obierz, zetrzyj i dodaj do ziemniaków. Dodaj jajka i mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i sól, aż powstanie jednolita masa.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim placki po 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i włóż do piekarnika, żeby nie wystygły. Gotowe placki podawaj udekorowane jabłkowymi krążkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Potęga warzyw


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE