Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 sztuki cebule
- 200 g opieniek
- 2 łyżki śmietany
- 1 sztuka pomidor
- kiełki warzywne
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Cebule obierz i jedną zetrzyj na tarce, a drugą posiekaj.
- Do ziemniaków dodaj startą cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę, wymieszaj. Z powstałej masy smaż na rozgrzanym oleju placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki zdejmuj na ręcznik papierowy.
- Opieńki oczyść, umyj i drobno pokrój. Podsmaż je razem z pozostałą posiekaną cebulą. Na placki połóż podsmażone opieńki i odrobinę śmietany. Podawaj z kiełkami i pokrojonym pomidorem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis