Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- 500 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i ziemniaki wyszoruj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż starte warzywa do miski. Dodaj płatki i jajka. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na niego porcjami uzyskaną masę i smaż z obu stron placuszki. Gotowe placki podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Źródło przepisu: Moja kuchnia