Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g ziemniaki
2 łyżki mąka ziemniaczana
2 sztuki jajka
olej rzepakowy
do smażenia1 sztuka papryka żółta
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki cukinia
mała2 sztuki cebula czerwona
1 sztuka koper włoski
200 g pomidorki koktajlowe
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka miód
1 gałązka rozmaryn
świeżysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki, cukinie, koper, cebule oraz pomidorki koktajlowe umyj, oczyść. Papryki pokrój na mniejsze kawałki, cukinie w plastry, a cebule i koper w piórka. Pomidorki zostaw w całości.
- Tak przygotowane warzywa przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek. Następnie dodaj miód, posiekane zioła, sól oraz pieprz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Piecz w 200 st. C, aż będą miękkie.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj na niego masę ziemniaczaną i smaż z obu stron rumiane placki. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: Smacznego!