Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki ziemniaczane z salsą pomidorową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Placki ziemniaczane
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 4 sztuki jajka
  • 2-3 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
    Salsa pomidorowa
  • 3 sztuki pomidory
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • olej
  • 2 łyżki  posiekanego estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę z czosnkiem obierz, drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pomidory i posiekany estragon. Całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z salsą pomidorową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE