Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- Salsa pomidorowa
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę z czosnkiem obierz, drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pomidory i posiekany estragon. Całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z salsą pomidorową.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników