Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
1 sztuka cebula
4 sztuki jajka
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
- Salsa pomidorowa
3 sztuki pomidory
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
olej
2 łyżki posiekanego estragonu
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę z czosnkiem obierz, drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pomidory i posiekany estragon. Całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z salsą pomidorową.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!