Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
80 g pieczarek
4 sztuki duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
100 ml mleka
2 sztuki jajka
1 łyżeczka majeranku
150-200 g mąki
2 sztuki sery camembert
kminek
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki starannie oczyść i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach po czym odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj jajka, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do zawartości naczynia dołóż kminek oraz majeranek i wlej mleko. Na koniec masę zagęść mąką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Sery camembert przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcje z 1/2 ciasta ziemniaczanego, formując placki. Na środek każdego wyłóż kawałek camemberta.
- Ser przykryj drugą częścią masy ziemniaczanej. Ciasto dociśnij łyżką, by camembert nie wypłynął. Placki obróć i podsmaż z drugiej strony, po czym wyłóż na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku