Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 kg ziemniaków
2 sztuki małe cebule
1 sztuka jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
- Sos żurawinowy
100 g suszonej żurawiny
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz. Jedną zetrzyj razem z ziemniakami, a drugą drobno posiekaj i również dodaj do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko oraz śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
- Sos żurawinowy: Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj odsączoną żurawinę, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Duś wszystko, aż żurawina zmięknie, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Gotowe placki podawaj polane sosem żurawinowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka