Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 szczypta bazylii
sól
pieprz
olej do smażenia
śmietana 18%
słodka mielona papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj i dodaj do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, zioła i przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej, wkładaj na niego porcje masy ziemniaczanej i smaż placki na rumiany kolor.
- Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z kleksem śmietany posypane słodką papryką.
Źródło przepisu: Przyślij przepis