Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
500 g ziemniaki
400 g szpinak
mrożony, w liściach1 sztuka cebula
4 sztuki jajka
2 ząbki czosnek
3 łyżki masło
4 łyżki olej
2 łyżki mąka
1 łyżka mleko
1/2 łyżeczki majeranek
1/2 łyżeczki koperek
2 łyżki śmietana
gęstasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki z cebulą obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodaj mąkę, jajko, majeranek i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na niego porcje masy ziemniaczanej i smaż na złoty kolor. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Zamrożony szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody i podgrzewaj, aż płyn odparuje. Następnie dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. 3 jajka rozkłóć z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodaj do szpinaku. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Tak przygotowany szpinak wyłóż na placki ziemniaczane. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski