Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 400 g szpinak
mrożony, w liściach - 1 sztuka cebula
- 4 sztuki jajka
- 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki masło
- 4 łyżki olej
- 2 łyżki mąka
- 1 łyżka mleko
- 1/2 łyżeczki majeranek
- 1/2 łyżeczki koperek
- 2 łyżki śmietana
gęsta - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki z cebulą obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodaj mąkę, jajko, majeranek i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na niego porcje masy ziemniaczanej i smaż na złoty kolor. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Zamrożony szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody i podgrzewaj, aż płyn odparuje. Następnie dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. 3 jajka rozkłóć z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodaj do szpinaku. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Tak przygotowany szpinak wyłóż na placki ziemniaczane. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski