Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 500 g buraki czerwone
- 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki jajka
- 100 ml mleko
- kminek
mielony, do smaku - majeranek
suszony, do smaku - olej roślinny
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oraz buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do startych warzyw. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do składników w misce dolej mleko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki gryczanej. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje masy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Smacznego!