Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki ziemniaczano-buraczane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki ziemniaczano-buraczane można podawać z kleksem śmietany lub ulubioną surówką.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 500 g  buraki czerwone
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 ml  mleko
  • kminek
    mielony, do smaku
  • majeranek
    suszony, do smaku
  • olej roślinny
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki oraz buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do startych warzyw. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Do składników w misce dolej mleko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki gryczanej. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje masy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE