Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka cukinia
1 sztuka jajka
3 łyżki ser
starty5 łyżek bułka tarta
2 łyżki koperek
posiekanysól
do smakupieprz
do smaku4 łyżki oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż startą cukinię do durszlaka, lekko oprósz solą i odstaw na godzinę. Po tym czasie odciśnij cukinię i przełóż ją do miski.
- Do cukinii dodaj jajko, sól, pieprz, ser starty i wymieszaj. Następnie mieszając, dodawaj po trochu bułkę tartą. Ciasto powinno być rzadkie, ale nie lejące.
- Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj ciasto łyżką i formuj nią placuszki. Usmażone z obu stron placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa