Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2/3 puszki kukurydza konserwowa
1/2 szklanki maślanka
naturalna
1 sztuka jajka
80 g mąka
1 łyżka dymka ze szczypiorkiem
posiekana
8 sztuk pomidory
1 łyżeczka bazylia
posiekana
3 łyżki olej rzepakowy
2 łyżki oliwa
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy, wymieszaj z maślanką. Dodaj rozkłócone jajko, mąkę, dymkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw.
- Pomidory umyj, osusz, przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, pieprzem i bazylią. Skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w 190 st. C.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawaj z pomidorami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!