Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
350 g marchewki
3 sztuki jajka
2 sztuki czubate łyżki mąki
1 łyżeczka curry
200 g jogurtu typu greckiego
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
4 łyżki oleju
1 sztuka ogórek szklarniowy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypior posiekaj i dodaj do marchewki razem z mąką i roztrzepanymi jajkami. Dopraw do smaku curry oraz solą i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj na niego porcje marchewkowego ciasta. Placuszki smaż z obu stron na rumiano, a następnie zdejmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe placuszki podawaj z jogurtem oraz pokrojonym w paski ogórkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia