Dzisiaj jest: Niedziela, 11.04.2021 Imieniny: Leona i Filipa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Placuszki marchewkowe z sosem karmelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placuszki marchewkowe z sosem karmelowym to przepis na pyszne, choć bardzo kaloryczne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 ml  mleko
    letnie
  • 20 g  drożdże
    świeże
  • 1 sztuka  marchew
    starta
  • 1 łyżka  skórka z pomarańczy
  • 120 g  śmietana kwaśna
    + 2 łyżki do dekoracji
  • 1 szczypta  cynamon
  • 200 g  mąka
  • 2 sztuki  jajka
  • 250 g  serek śmietankowy
  • 200 g  śmietana bita
  • 60 g  cukier puder
  • 70 g  cukier
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wlej mleko. Dodaj jajka, rozkruszone drożdże, startą marchewkę, skórkę z pomarańczy, 120 g kwaśnej śmietany oraz cynamon. Na koniec do składników dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  2. Na rozgrzanym oleju usmaż placki. Do drugiej miski włóż serek śmietankowy, bitą śmietanę oraz cukier puder. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
  3. Cukier wsyp do garnka, skarmelizuj, po czym zalej 2 łyżkami gorącej śmietany. Gotuj przez chwilę, mieszając. Placki podawaj z porcją kremu polane sosem karmelowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE