Dzisiaj jest: Czwartek, 03.10.2024 Imieniny: Gerarda i Teresy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placuszki z cukinii


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka cukinia
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 4 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  chili
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinię dokładnie umyj, zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
  2. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce do miski z cukinią. Oprósz wszystko solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
  3. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Do warzyw dodaj jajko, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą, chili i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj małe porcje masy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki zdejmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE