Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka jajko
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1 szczypta chili
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię dokładnie umyj, zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
- Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce do miski z cukinią. Oprósz wszystko solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
- Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do warzyw dodaj jajko, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą, chili i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj małe porcje masy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki zdejmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka