Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Placuszki z dyni
1/2 sztuki dyni
2/3 szklanki mąki pszennej
2 sztuki jajka
sól
pieprz
olej
- Sałatka
2 sztuki pomidory
2 sztuki ogórki
1 sztuka papryka
ser feta
rukola
sałata lodowa
kapusta pekińska
2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Placuszki: Pół dyni obierz, oczyść z pestek i zetrzyj na tarce. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Z powstałej masy uformuj placuszki. Smaż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Sałatka: Umyj wszystkie warzywa. Paprykę, pomidory i ogórki pokrój w kostkę, a sałatę i kapustę porwij na kawałki. Dodaj fetę i oliwę.
- Gotowe placuszki podawaj udekorowane śmietaną z dodatkiem sałatki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka