Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
350 g mąki
2 szklanki kefiru
3 sztuki jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g moreli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj kefir oraz żółtka i zmiksuj. Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i odstaw ciasto na 15 minut.
- Morele przetnij na pół, usuń pestki, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w plasterki. Dodaj owoce do ciasta i wymieszaj.
- Łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem placki oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Palce lizać