Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Placuszki z pęczaku i papryki z sosem pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Placuszki
  • 10 dag  pęczaku
  • 1 sztuka strąk czerwonej papryki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 1 sztuka jajko
  • 5 łyżek  mąki pszennej lub ryżowej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
    Sos pomidorowy
  • 50 dag  przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka  słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki  mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka  miodu gryczanego
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodając tymianek i nieco soli.
  2. Paprykę i seler pokrój w drobną kostkę, dodaj do kaszy wraz z przestudzoną cebulą. Wbij jajko, dodaj obie mąki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj łyżką niewielkie placuszki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  3. Wszystkie składniki sosu połącz i powoli podgrzej. Placuszki podawaj od razu z gorącym sosem w sosjerce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE