Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki por
duże - 150 g bułka tarta
- 2 sztuki jajka
- 250 ml jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnek
- 1 pęczek koperek
- gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - pieprz kolorowy
do smaku - 1/2 sztuki cytryna
- 5 łyżek oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory umyj, osusz. Odkrój 3/4 zielonej części i odrzuć, a resztę pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej plasterki pora i gotuj przez 5 minut. Odcedź, wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Do miski wrzuć por, bułkę tartą i roztrzepane jajka. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszaj i odstaw.
- Koperek posiekaj i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do jogurtu. Dopraw solą oraz kolorowym pieprzem, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i łyżką nakładaj porcje masy porowej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe placki podawaj skropione sokiem z cytryny z kleksem sosu jogurtowego.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka