Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 6 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- 4 łyżeczki cukru
- olej
- sok z 1/2 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do miski i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Do ziemniaków dodaj mąkę oraz jajka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Dopraw wszystko majerankiem oraz solą. Wymieszaj.
- Uzyskaną masę ziemniaczaną wykładaj porcjami na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników