Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- ciasto:
250 g mąka pszenna
30 g drożdże
świeże1/2 łyżeczki cukier
5 łyżek mleko
letnie1 sztuka jajka
1 łyżka olej rzepakowy
1/2 łyżeczki sól
- Na wierzch:
200 g śmietana
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smakupapryka (przyprawa)
słodka, do smaku1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
2 sztuki por
1 łyżka olej rzepakowy
150 g ser żółty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Rozkrusz drożdże i wraz z cukrem i odrobiną mąki rozprowadź w letnim mleku. Mieszankę wlej do zagłębienia w mące. Naczynie nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie przemieszaj składniki w misce. Dodaj jajko, olej i sól. Ciasto wyrób na gładką masę. Następnie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wytnij placki.
- Śmietanę dopraw solą, pieprzem i papryką. Energicznie wymieszaj ubijaczką do piany i rozsmaruj na plackach.
- Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Połówki papryk wraz z porami umyj. Pory pokrój w krążki, a papryki w paski. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw solą oraz pieprzem i rozłóż na śmietanie.
- Ser pokrój w plastry, a następnie w paski. Rozłóż na plackach. Gotowe podpłomyki wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz na złotobrązowy kolor.
Źródło przepisu: Dania zapiekane