Dzisiaj jest: Wtorek, 26.05.2020 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Podsmażane pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 600 g  kwaszonej kapusty
  • 150 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 6 łyżek  oleju rzepakowego
  • 350 g  mąki
  • 2 łyżki  roztopionego masła
  • 2 sztuki żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą. Kapustę drobno posiekaj, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Grzyby, kapustę, cebule i liście laurowe wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody z moczenia grzybów i 6 łyżkami oleju. Gotuj przez 5 minut, mieszając dość często. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Dodaj stopione masło, żółtka i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij z ciasta szklanką kółka, na każde nałóż farsz z kapusty. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut, od wypłynięcia. Podawaj podsmażone na oleju.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE