Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- sól
- Farsz
- 50 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 sztuki cebule
- 3-4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 sztuki jagody jałowca
- 2 sztuki listki laurowe
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Kapustę zalej wywarem z grzybów. Dodaj listki laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut.
- Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki wody oraz szczyptę soli. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż razem kilka minut. Następnie dodaj grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Smaż mieszając, aż odparuje cały płyn. Wymieszaj z kapustą i dopraw do smaku.
- Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj z niego krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Przed podaniem polej pierogi cebulką zrumienioną na oleju.
Źródło przepisu: Smacznego!